Kronika lata 1972 -1975

Na Konferencji Sprawozdawczo-Wyborczej ZNP w Sierpcu powołano Społeczny Komitet Budowy Domu Nauczyciela.

Ogólny koszt całego obiektu wynosi 4 214 000 zł z czego 1 milion to wkład ze Społecznego Funduszu Budowy Szkół i Internatów oraz ze składek nauczycielskich. Pozostała kwota ze środków Resortu Oświaty i Wychowania. Członkowie ZNP w 1973 roku zebrali w ramach dobrowolnych składek na budowę 230 tysięcy złotych.
Na wyposażenie pomieszczeń ZG ZNP przeznaczył 233 000zł oraz Wojewódzka Rada Związków Zawodowych w Płocku 150 000zł.

W obiekcie znalazły pomieszczenia:

Rada Zakładowa ZNP

Wydział Oświaty i Wychowania

Biblioteka Pedagogiczna

Poradnia Wychowawczo-Zawodowa

Jest piękna sala widowiskowa oraz 10 pokoi noclegowych.

Rzeczywistość –lekcja pamięci narodowej.

Wyjątkowo uroczyście obchodził Dzień Zwycięstwa 1078 roku malowniczo położony Sierpc. Na program dwudniowych (8 i 9 maja) uroczystości – poświęconych pamięci nauczycieli ziemi, pomordowanych i poległych w walce z okupantem hitlerowskim –złożyła się manifestacja na rzecz pokoju, połączona z apelem Poległych, Rajd samochodowy ZNP Szlakiem Pamięci Narodowej oraz otwarcie Domu Kultury ZNP i odsłonięcie tablicy pamiątkowej, ufundowanej przez władze i społeczeństwo miasta Sierpca.

W obchodach – którym organizatorem była miejscowa Rada Zakładowa ZNP, władze partyjne, administracyjne i oświatowe – wzięli udział mieszkańcy Sierpca oraz liczni goście:

• Bolesław Grześ – Prezes Zarządu Głównego ZNP
  • Stanisław Pardecki – Kierownik Wydziału Komitetu Wojewódzkiego PZPR w Płocku
  • Jan Gorczyca – Wicewojewoda Płocki
  • Wiesław Paszkiewicz – Z-ca Kierownika Wydziału Pracy Ideowo-Wychowawczej Komitetu Wojewódzkiego PZPR
  • Stanisław Żochowski – Kurator Oświaty i Wychowania w Płocku
  • Zdzisław Kacprzak – Kierownik Oddziału Zarządu Głównego ZNP w Płocku.

Dnia 8 maja, odbył się Turystyczny Międzywojewódzki Rajd Samochodowy ZNP szlakami walk Ludowego Wojska Polskiego. Trasa rajdu, stanowiącego wyraz hołdu dla miejsc upamiętnionych martyrologia społeczeństwa ziemi sierpeckie, prowadziła między innymi przez Sierpc do Skrwilna gdzie w pobliskich lasach, w okresie okupacji, zostało zamordowanych 300 osób, a w śród nich 64 nauczycieli. W lesie koło Walerianowa organizatorzy rajdu –Filii OUPiS w Warszawie wspólne z Komendą MO w Sierpcu, dokonali sprawdzianu wiedzy teoretycznej i praktycznych umiejętności kierowców. Na 51 startujących 10 kierowców otrzymało symboliczne nagrody.

Dnia 9 maja, odbyło się uroczyste Otwarcie Domu Kultury ZNP oraz odsłonięcie tablicy pamiątkowej „Ku pamięci nauczycieli Ziemi Sierpeckiej pomordowanych i poległych w walce z okupantem Hitlerowskim w latach 1939 – 1945”

Aktu odsłonięcia tablicy dokonał Prezes Ogniska Emerytów ZNP w Sierpcu, były jeniec obozu hitlerowskiego Kolega Roman Michalski.

Następne Kol. Stanisław Teodorczak Prezes Rady Zakładowej ZNP w Sierpcu zapoznał zebranych z historią powstania Domu Kultury ZNP w Sierpcu. Szczególne słowa uznania i podziękowania złożył:

• Tow. Zygmuntowi Grabowskiemu
  • Tow. Stanisławowi Pardeckiemu
  • mgr Stanisławowi Majchrzakowi
  • Tow. Eugeniuszowi Stryjewskiemu
  • mgr inż. Henrykowi Tuzińskiemu
  • Tow. Stanisławowi Tyndorfowi
  • dr Jakubowi Chojnackiemu
  • Pani Irenie Kurek
  • mgr Mieczysławowi Jaroszewskiemu
  • Kol. Leonowi Domagalskiemu
  • Wszystkim majstrom, robotnikom oraz Dyrekcjom przedsiębiorstw, które wznosiły ten obiekt.
  • Inżynierom nadzoru – Pani Indze Grabowskiej i inż. Kazimierzowi Dźbikiwi
  • Kierownikom budowy.

Wszyscy oni przyczynili się do powstania tak wspaniałego obiektu, który służy nam do pracy kulturalno-oświatowej oraz miejscem odpoczynku i relaksu dla sierpeckiego środowiska oświatowego.

Po części oficjalnej rozpoczęła się część artystyczna. Montaż słowno-muzyczny w opracowaniu Kol. Marii Pehlke wykonała pięcioosobowa grupa nauczycielek ze szkól sierpeckich. Oprawę muzyczną uroczystości stanowił zespół w składzie: mgr Janusz Zientalewicz – akordeon, Lech Janiszewski – gitara, Andrzej Wojciechowski – perkusja, Leopold Zbierzchowski – akompaniament i kierownik zespołu.

Zamykając dwudniowe uroczystości Dyrektor Fili OUPiS Zdzisław Wrzeszcz w imieniu Zarządu Głównego ZNP, serdecznie podziękował za pomoc w organizowaniu tej podniosłej imprezy, gospodarzom gościnnej Ziemi Sierpeckiej, Komendzie MO, harcerzom oraz przedstawicielom Ludowego Wojska Polskiego.